0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Kritikus pont az élelmiszeripar

A gazdasági helyzetet, jog- és intézményrendszert tekintve fölkészült agrárgazdasággal csatlakoztunk-e az Európai Unióhoz? Akár igen, akár nem a válasz a kérdésre, nemzetgazdasági érdek, hogy az uniós keretek közt helyzetbe hozzuk az ágazatot, hangsúlyozta Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatója, amikor tízéves uniós tagságunk agrárgazdaságra gyakorolt hatásait foglalta össze a Syngenta hajdúszoboszlói csemegekukorica-fajtabemutatóján.

Az agrárgazdaság lehetősé­gei kapcsán alapvető meg­állapítás, hogy az élelmiszer mindinkább stratégiai termék­ké válik a világkereskedelem­ben. Viszonylag kedvező agrár­adottságainkat kihasználva, élni kell ezzel a lehetőséggel. Az is kijelenthető, hogy a ma­gyar mezőgazdaság az utóbbi 2­3 évtizedben nem volt olyan kedvező gazdasági helyzet­ben, mint az előző három év­ben. Az élelmiszer­termékpá­lya kritikus pontja pedig vitat­hatatlanul az élelmiszeripar. A piaci lehetőségek kihasznált­ságát jól tükrözi, hogy a hazai piacon a tíz év alatt bővült a külföldi élelmiszerek aránya. (…)
 

Forrás: