Az Érdi iparifajta nemesítésének kezdete az 1950-es évek elejére nyúlik vissza, amikor a fajta közvetlen szüleit létrehozta Maliga Pál és Apostol János.
Az anyai szülő az Érdi bőtermő, az apai szülő a Meteor korai, amelyek ma is termesztésben lévő fajták. Az Apostol János által 1976-ban indított második nemesítési ciklus kezdő évi keresztezéséből született az idén minősített fajta.
Az Érdi ipari fajta jellemzői: gyümölcse korán, május 20. körül érik, sötétpirosra színeződik, 25-30 napig minőségromlás nélkül eltartható a fán, közben héjszíne sötétedik, feketébe hajló árnyalatot ölt. Gömbölyded gyümölcse 19-21 milliméter átmérőjű, tömege átlagosan 4 gramm, húsa középkemény, sötétbordó, festőlevű. Íze kellemesen édeskés-savanykás, kitűnő zamatú, frissfogyasztásra kiválóan alkalmas, magja kicsi. Rendkívül jó beltartalmi értékekkel rendelkezik, igen magas az antioxidáns-tartalma. Ezen a vegyületcsoporton belül figyelmet érdemel az antociántartalma, ami az Érdi bőtermő esetében 195, az Érdi jubileum esetében 232, míg az Érdi ipari esetében 400 milligramm 100 grammonként. Polifenol-tartalma ugyancsak meghaladja a termesztésben lévő fajtákét: az Érdi bőtermő 310 és az Érdi jubileum 338 milligrammos értékével szemben az Érdi ipari 500 milligramm polifenolt tartalmaz 100 grammonként.
Gépi betakarításra is alkalmas. Fája gyenge növésű, vékony gallyazatú, sűrű gömbkoronát nevel.
Középkorán virágzik, virágai öntermékenyek, rendszeresen és bőven terem.
Adatvédelmi áttekintés
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.