Az Egri borvidék már a régi időkben is a házasítások hazája volt, a szőlősgazdák már a szüret alkalmával „öszszeszedték” és taposták a különböző szőlőfajtákat, mert a város határában le kellet adniuk a bortizedet a káptalannak.
Ma az ültetvényeknek majdnem a felét fehér szőlőfajták alkotják a borvidéken. A borászok véleménye szerint a borvidék fehérborai nem kapták meg méltó helyüket a fogyasztók tudatában és az áruházak polcain. 2010 elején fogalmazódott meg hatvan egri borász ötleteként egy új fehérborházasítás szükségessége. Még abban az évben Legyenazújegrilegendanévadója címmel pályázatot írtak ki a tervezett küvé elnevezésére. A beérkezett 3149 ötletes név közül minden egri borász, illetve borászat ötöt választhatott ki. Végül a legesélyesebbek közül a bikavér párja az Egri Csillag nevet kapta, és azt levédették. A 2010-es Bikavér Ünnepen hirdették ki ezt a bikavérhez hasonlóan közösségi márkanévként használt elnevezést.
A bikavér megszületésének mesés történeteihez hasonlóan a csillaghoz is kellett egy kapcsolható legenda.
2011-ben erre is pályázatot hirdettek. A győztes, CsutorásFerenc egri borász saját kutatása alapján, Csillagkapu néven született legenda valós, levéltári adatok szerint a régi időkben ismert volt Eger környékén. Valaha őrkunyhók fénye vezette a kereskedőket és a vándorokat, ezeket az egri szőlősgazdák építették a Nagy-Eged hegyen és a város északikeleti végein fekvő szőlőikbe.
A jelzőfények híre az egész országban elterjedt, így keletkezett a mondás, „ha Egerbe utazol, kövesd az egri csillagot”.
Az Egri Csillag az Egri Bikavérhezhasonlóan önálló szabályozással rendelkezik, hogy a fogyasztó számára megbízható minőségű, egyedi bor készüljön. A szabályok nemcsak a borvidék, de az egyes pincészetek saját stílusának magalkotását is lehetővé teszik.
A bor karakterét a termékleírásban fogalmazták meg: legyen a bor friss, üde, virágvagy gyümölcsillatú, intenzív gyümölcsös ízű, száraz bor.
Hogy összetett bor szülessen, az alkotó szőlőfajták egyetlen bora sem lehet uralkodó. A termékleírás határozza meg a házasításhoz megengedett szőlőfajtákat és azok arányát. Az Egri Csillagnak legalább négyféle szőlőfajtából kell készülnie, úgy, hogy egyik fajtából sem lehet 50%-nál több és 5%-nál kevesebb. Megkötés még, hogy a bor legalább felét Kárpátmedencei fajtáknak (Hárslevelű,IrsaiOlivér,Királyleányka, Leányka, Olasz rizling, Cserszegi fűszeres, Zenit) kell alkotnia. Rajtuk kívül a következő szőlőfajtákat lehet még használni: Chardonnay, Ottonel muskotály, Pinot blanc, Rajnai rizling, Sárgamuskotály, Sauvignon blanc,Szürkebarát,Tramini.Illatos szőlőfajták borai csak 30%-ban alkothatják a küvét.
Az Egri Csillag bort a 2011-es évjárattól december 1. után lehet minősíteni, és a szüretet követő év március 15-től lehet forgalomba hozni. Így készül aclassicus Egri Csillag. Az Egri Csillag Superior bor palackozását legkorábban a szüretet követő február 1. után lehet megkezdeni, és legalább 3 hónapig kell palackban érlelni.
2012-ben öt termelő öszszefogása eredményeként elkészült 1200 palack Egri Csillag Grand Superior házasítás Hárslevelű, Olasz rizling,Viognier és Chardonnay felhasználásával. A házasított bort fél évig fahordóban érlelték, májusban került palackba, és ezután még három hónapig tartott a palackos érlelés. A Grand Superior szigorú eredetvédelmi szabályok betartásával készült. Az engedélyezett termésátlag hektáronként 35 hektoliter, és minden alkotó bornak el kell érnie a 20as mustfokot. A palackokat csak az öt borász pincéjében lehetett kóstolni és megvásárolni.
A termékleírás – korlátozása ellenére – elegendő szabadságot hagy a pincészetek számára saját stílusuk kialakítására is.
Az Egri Csillagot az az öszszetettség különbözteti meg a borvidék fehérboraitól, amit a fajtaborok összeházasításával lehet elérni. Teljesen más illatés ízvilág, összetettség jellemzi, mint ami a fajtabort, erről minden borkedvelő meggyőződhet, ha ellátogat Egerbe május 2–3-án az Egri Csillag Fesztiválra.
Eredmények
Az Egri Csillag fiatal kora ellenére számos borversenyen elért igen szép eredményekkel büszkélkedhet. Az éremeső bizonyítja, hogy a kategória nem csak papíron létezik. A versenyekre benevezett borok minőségben egységes képet mutatnak, kimondottan magas élvezeti értékűek, az Egri Borvidéki Borversenyen már külön Egri Csillag kategóriába lehet nevezni. Az összes pincészet, minden borverseny eredményeit helyszűke miatt nem lehet felsorolni, csak néhányat említünk közülük: a Thummerer Pince már 2011-ben a VinAgora Nemzetközi Borversenyen ezüstérmet szerzett 2010-es évjáratú Csillagával. A
pincészet azóta minden évben elkészíti a házasítást, mely volt már a Legjobb Egri Csillag, és a 2012-es,
2013-as évjárat aranyéremben részesült. A bor jellegében nemcsak az egri borvidék, hanem a pincészet
stílusát is képviseli. Két fajta, a Leányka és a Királyleánykaadja a bor felét és az illatokat, amihez a Chardonnay, a Sauvignon blanc és a Tramini az ízek sokszínűségét, izgalmasságát, teltségét teszi hozzá.
Szintén a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, 2014-ben ezüstérmet szerzett a Dula Pincészet, az Ostoros-Novaj Bor Zrt., és a Varsányi PincészetKft. 2013-as évjáratú Egri Csillag bora.