Az emberi táplálkozás nagyon összetett rendszer, kezdte a bogyós gyümölcsök egészségügyi hatásairól szóló előadását Hegedűs Attila, a BCE egyetemi tanára. Hosszú távú nyomonkövetéses vizsgálatokkal lehet lemérni egyes táplálékok hatását az emberi egészségre, így például több mint 93 ezer személy vizsgálata alapján kiderült, hogy aki hetenként háromszor eszik áfonyát vagy szamócát, az 34 százalékkal kisebb eséllyel szenved szív- és érrendszeri betegségekben. Egy norvég tanulmányban közölték 10 ezer férfi 40 éven át tartó megfigyelésének eredményeit, amiből az derült ki, hogy a rendszeres zöldség-gyümölcs fogyasztás 8-10 százalékkal csökkentette a halálozást az adott csoportban. Ebben a fölmérésben a rendszeres fogyasztás havi 27 alkalmat jelentett. (…)
Adatvédelmi áttekintés
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.