0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Homoktövist és kökényt is

Múlt héten kezdtük közreadni a Budapesti Corvinus Egyetemen „A bogyós gyümölcsök termesztésének helyzete, kilátásai, fejlesztési lehetőségei és korlátai” című tanácskozáson elhangzott előadások összefoglalóit. A málnatermesztéssel és -feldolgozással kapcsolatban elhangzottak után most a többi gyümölcsfajjal kapcsolatos tapasztalatokról számolunk be.

Az emberi táplálkozás nagyon összetett rendszer, kezdte a bogyós gyümölcsök egészségügyi hatásairól szóló előadását Hegedűs Attila, a BCE egyetemi tanára. Hosszú távú nyomonkövetéses vizsgálatokkal lehet lemérni egyes táplálékok hatását az emberi egészségre, így például több mint 93 ezer személy vizsgálata alapján kiderült, hogy aki hetenként háromszor eszik áfonyát vagy szamócát, az 34 százalékkal kisebb eséllyel szenved szív- és érrendszeri betegségekben. Egy norvég tanulmányban közölték 10 ezer férfi 40 éven át tartó megfigyelésének eredményeit, amiből az derült ki, hogy a rendszeres zöldség-gyümölcs fogyasztás 8-10 százalékkal csökkentette a halálozást az adott csoportban. Ebben a fölmérésben a rendszeres fogyasztás havi 27 alkalmat jelentett. (…)

Forrás: