0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Egyöntetű, egészséges szőlő

Augusztus és szeptember a szőlőbemutatók ideje, amikor a legtöbb gyártó beszámol az éves növényvédelmi technológiája eredményéről. Lapunkban már írtunk a kecskeméti és a tolcsvai szőlővédelmi rendezvényekről (Kertészet és Szőlészet 34. és 36. szám), most Mádra látogattunk, Szepsy István Király-dűlőben lévő ültetvényébe, ahol a Sumi Agro Hungary Kft. és a Malagrow Kft. tanácsait hallgattuk meg.

Szepsy István összesen 62 hektár szőlőt művel 24 dűlőben, 6 település határában. A három alapvető tokaji szőlőfajtával dolgozik, Sárga muskotály, Furmint és Hárslevelű található az ültetvényeiben. Ebből a három fajtából készül a szamorodni, viszont az édes szamorodni és a dűlőszelektált aszú kizárólag Furmintból, aminek a szelekciójával már 15 éve foglalkozik. A Szepsy-borok közt az említetteken kívül száraz Furmint van még, az utóbbi években ugyanis olyan száraz fehérbor elkészítése a célja, ami fölveszi a versenyt a világpiacon a nagyra értékelt rizlingekkel. Különös jelentőséget tulajdonít a dűlőknek, hiszen Hegyalján nagyon változatos kőzeteken és fekvésekben terem a szőlő, ezáltal a borok karaktere is nagyon különböző. Ez a természeti változatosság megjelenik a növényvédelemben is, mindenütt másképp kell védekezni. (…)
 

Forrás: